eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: EU nema rešenje da popravi štetu mađarskoj ekonomiji od zabrane ruske nafte - Sijarto

RT: EU nema rešenje da popravi štetu mađarskoj ekonomiji od zabrane ruske nafte - Sijarto
12.05.2022. god.
Budimpešta je saošptila da bi embargo na rusku naftu bio sličan nukleranjom udaru na njenu ekonomiju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da EU nije uspela da pronađe način da ublaži štetu od predložene zabrane isporuke nafte iz Rusije kao deo sankcija zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

„Brisel nema predlog za rešenje koje bi moglo da se nosi sa uticajem nalik atomskoj bombi ovog potencijalnog naftnog embarga protiv Rusije na mađarsku ekonomiju“, rekao je Sijarto.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da se ukine uvoz nafte iz Moskve do kraja godine. Budimpešta je odbila tu ideju zbog velikog oslanjanja na rusku energiju.

Sijarto je u ponedeljak u mađarskom parlamentu rekao da su predložene sankcije „problematične za zemlju“. Mađarski zvaničnici su više puta upozoravali da će iskoristiti pravo veta da blokiraju embargo na naftu.

Mađarska dobija 65% svoje nafte preko naftovoda "Družba" iz Rusije. Sijarto je rekao da će Mađarska podržati zabranu pomorskih pošiljki, ali ne i isporuke naftovodima.

Magazin "Politiko" je u utorak izvestio da Brisel razmatra primenu mehanizama finansijske kompenzacije u okviru šeme REPoverEU, koja je osmišljena da ublaži štetu od postepenog isključivanja ruske energije.

„Što više možemo da pomognemo Mađarskoj sa REPoverEU, brže će se oni udaljiti od ruske nafte“, rekao je visoki zvaničnik EU.

Evropska komisija je takođe, kako se navodi, pristala da dozvoli Mađarskoj i Slovačkoj do kraja 2024. i Češkoj do kraja juna te godine da postepeno odustanu od ruske nafte.

Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji, zabranjujući uvoz uglja i zamrzavanje ruske imovine, između ostalih mera. Moskva je odgovorila zahtevom da zemlje članice EU pređu na plaćanje prirodnog gasa u rubljama.

Izvor: RT


Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: . © Attila Kisbenedek / AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savetnici bivšeg američkog predsednika razmatraju kazne za nacije koje žele da trguju nacionalnim valutama, preneo je list


Moskva će preduzeti mere koje služe njenim interesima, izjavio je Dmitrij Peskov

Moskva koristi multilateralne formate van kontrole SAD da bi zaobišla ograničenja, izjavio je ministar spoljnih poslova


Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev

Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva


Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Ostale novosti iz rubrike »